Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GR92 Пиетро Паоло Буджея. Messa Solenne

Messa Solenne за солисти, хор и оркестър
Симфония в ре мажор към ораторията "Gioas re di Giuda"
Описание
Участват: Анита Вела Бондин – сопран
Кони Франсиз Зерафа – мецосопран
Жозеф Акуилина – тенор
Антони Монтебело – ба
Хор „Мирабитур”, Оркестър „Джубал”
Диригент: Джон Галия

MESSA SOLENNE per soli, coro e orchestra (1827)
[1] Kyrie 8’05’’
Gloria
[2] Gloria in excelsis Deo 3’05’’
[3] Laudamus te 3’05’’
[4] Gratias agimus tibi 3’42’’
[5] Domine Deus 3’45’’
[6] Qui tollis 3’18’’
[7] Quoniam Tu Solus Santus 2’57’’
[8] Cum Sancto Spirito 7’23’’
[9] Credo 9’16’’
[10] Sanctus 2’39’’
[11] Benedictus 3’01’’
[12] Agnus Dei 5’40’’
ORATORIO 'Gioas re di Giuda (1813)
[13] Sinfonia in re maggiore 8’46’’
DDD 64’49’’
Дългогодишното сътрудничество между малтийската APS Bank, която подпомага проекта и „Гега Ню” доведе до издаването на осми диск от поредицата с музика от малтийски композитори. В предишните седем бяха представени произведения от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век. Новото издание отново ни връща в ХІХ век, в който твори един от най-известните композитори на Малта - Пиетро Паоло Буджея. Започнал музикалното си образование в Малта, той продължава обучението си в Concervatorio di Saint’Onofrio a capuana в Неапол между 1791 г. и 1797 г.. Там написва първата си голяма меса, която се изпълнява в литургичните служби на църквата „Св. Иво”. През 1898 г. се завръща в Малта и асистира на Франческо Азопарди, който е маестро ди капела в катедралата „Сейнт Джон” в Ла Валета. След неговата смърт е назначен на мястото му като маестро в катедралите „Мдина” и „Сейнт Джон”.
Буджея се изявява като композитор, диригент и преподавател. Разностраннната му дейност допринася много за развитието на неговия композиторски стил.
Пиетро Паоло Буджея написва Messa solenne през 1827 г. главно, за да бъде изпълнявана в Катедралата. Една от характерните й особености е нейната кратка форма. Тя е сред най-известните произведения на ХІХ век.Освен Messa solenne Буджея композира четири погребални меси, 20 средни по размер меси, 30 псалми, различни химни, антифонии и ектении. Оркестралните му произведения включват 9 симфонии, които вероятно са написани за изпълнение в църквата, тъй като нормите по това време изисквали преди значимите литургични служби да се изпълнява по една симфония. Буджея използва точно за тази цел симфонията, композирана за неговата ораторията „Gioas re di Giuda” - мащабно оркестрално произведение, написано в стил „опера серия”. Според професор Ричард Дивал от Факултета по музика в Университета в Мелбърн, „музиката на Пиетро Паоло Буджея е незаслужено пренебрегната, защото стандартът на неговото вокално и оркестрално композиране е много висок. В стилистично отношение Буджея се обръща към неокласицизма на Глук, с когото е свързан в стилистично отношение, а от друга страна гледа напред към музиката на Спонтини.”
Продажна цена 11,99 лв

Категории