Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD307 Шостакович. Творби за виолончело

Описание
Александър Сомов, виолончело
Богдана Попова , пиано
Симфоничен оркестър на Българското национално радио
Диригент: Милен Начев

Concerto No. 1 for Cello and Orchestra in E flat, op. 107
[1] Allegretto 6’22”
[2] Moderato 11’47”
[3] Cadenza 5’36”
[4] Allegro con moto 5’12”
Sonata in D for Cello and Piano, op. 40
[5] Moderato 8’38”
[6] Moderato con moto 3’15”
[7] Largo 8’09”
[8] Allegretto 4’34”
Three Pieces to the Film “The Gadfly”
[9] Contredance 3’14”
[10] Romance 2’20”
[11] Nocturne 3’02”
Three Pieces from Ballet Suite
[12] Elegy 2’20”
[13] Adagio 5’03”
[14] Autumn Valse 2’06”
DDD 71’44”
Избраните произведения са сред големите предизвикателства към всеки челист. Още повече, че първи изпълнители са такива големи имена като Мстислав Ростропович (на Концерта) и Виктор Кубацки (на Сонатата) - един от основателите на първия съветски струнен квартет „Страдивариус”. Между написването на Сонатата (1934) и създаването на Концерта (1959) минават 25 години – период, в който Шостакович преживява и признание, и отричане. Безспорно, атмосферата, в която живее и твори, се отразява и върху музиката му. Но в творчеството си той никога не отстъпва от високите идеали на руската интелигенция. В труден за композитора период, той създава сюитата от пиеси към филма „Стършел” и Балетните сюити (между 1951 и 1955 г.).
Така съставена, програмата представя различни етапи от творчеството на Дмитрий Шостакович. Виолончелистът Александър Сомов интерпретира произведенията със завидна лекота и устрем, уверено и с рядка за възрастта си зрялост. Роден в София, в семейство на музиканти, още от ученическа възраст, концертира в България, Германия, Италия, Гърция, Испания и Израел. След завършването на средното си музикално образование в София, през 1995 г. получава пълна стипендия за обучение в Guildhall School of Music & Drama - Лондон, в класа на проф. Стефан Попов. Успешната му кариера продължава с концерти в Европа и участия в международни фестивали. През 1993 г. получава Първа награда и Златен медал на националния конкурс „Млади музикални дарования” - София; през 1994 г - Втора награда на Международния конкурс „Земята и хората” - София; през 1996 г. - Първа награда на Първия международен конкурс „Александър Тансман” в Лодз, Полша, а през 1997 г. - Първа награда и Златен медал на Международния музикален конкурс на Полския културен институт в Лондон.
Носител е и на Златния медал на Guildhall School of Music & Drama - най-престижната награда на британските консерватории. През 2000 г. Александър Сомов получава поста соло-виолончелист на камерния оркестър Northern Sinfonia – Нюкасъл. Той е редовен гост-водач на London Philharmonic, Halle и Scottish Chamber оркестри, а от април 2006 г. заема поста Violoncelle Super Soliste на Orchestre Philharmonique в Страсбург, както и професорско място в Националната консерватория - Страсбург.
Освен преподавателите му Стефан Руневски и Стефан Попов, за неговото развитие като музикант голяма заслуга има и майка му – пианистката Богдана Попова. Възпитаничка на изтъкнатите педагози Лидия Кутева и Тамара Янкова, тя специализира в Чехия при проф. Карел Яндера и В. Водровиц. Концертира с голям успех в България и чужбина: Италия, Франция, Германия, Англия, Чехия, Гърция. Има много записи в Българската национална телевизия, Българското национално радио, Балкантон, Радио Мюнхен, Чешката ТВ и Supraphon, RAI. Богдана Попова е професор по пиано в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

В записите за диска участва и един от най-старите и авторитетни български оркестри – на Българското национално радио под диригентството на Милен Начев.
Продажна цена 11,99 лв

Категории