Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD315 Творби от Александър Текелиев

Описание
Участват: Женски народен хор "Космически гласове"
Симфоничен оркестър на Българското национално радио
Ваня Монева, Милен Начев, Найден Тодоров, Мартин Пантелеев

[1] Корени (1997)15’33’’
за женски хор и симфоничен оркестър по стихове от народни песни
Симфония – Реквием № 4 (2002)
за женски народен хор и симфоничен оркестър
[2] Requiem 9’55’’
[3] Dies Irae 3’09’’
[4] Lacrimosa 10’34’’
[5] Happy Birthday (2005) 16’14’’
DDD 55’26’’
Композиторът и педагогът Александър Текелиев е автор на музикално-сценични произведения, 2 оратории, вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър, камерно-инструментални произведения; вокални цикли и художествени песни; много хорови творби, включително детски и юношески, солови песни за деца; обработки за народен хор, музика към филми и др.
Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София и на големия български творец проф. Веселин Стоянов, Александър Текелиев специализира композиция и оркестрация при Атила Бозай (1980) в Будапеща и при Мишел Филипо (1982) в Париж. От 1977 г. е преподавател в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, а от 1991 г. е професор по композиция и симфонична оркестрация.
Голяма част от произведенията му са публикувани у нас и в чужбина, а много от тях са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и др.
Трите творби, които са включени в това издание, са много различни по емоционалност, внушение, изразни средства. Докато „Корени” е изцяло повлияна от неповторимото българско звукоизвличане и душевност, Симфонията-реквием № 4 е разтърсващо произведение, посветено на жертвите на тероризма. Повод са трагичните събития на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. И макар че авторът отново използва възможностите на специфичните фолклорни женски гласове, тук те са не само за да покажат неговата национална принадлежност, а и за да подсилят внушението на общочовешката трагедия. Третото произведение „Happy Birthday” е шеговита закачка с известни музикални цитати от Лист, Пучини, Щраус, Моцарт, Офенбах, Чайковски...От него блика хумор, изобретателност, виртуозност и майсторско владеене на композиторското изкуство.
Продажна цена 11,99 лв

Категории