Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD110 Хубава мома. Ансамбъл "Tракия"

Главен художествен ръководител и диригент - Стефан Мутафчиев
Описание
Солисти: Бойка Бояджиева, Мария Цветкова, Златка Стефанова, Иванка Гъркова, Вера Мечкова, Станка Аргирова, Уляна Райкова, Гергана Шопова, Желязка Янкова
Музика Стефан Мутафчиев

 

[1] Осем пролетни песни 10'27''
[2] Шопе, шопе 3'18"
Музика Петър Динев
[3] Стояне, майке говори 1'43"
[4] Цуцул юнак 2'47"
[5] Бегала мома 3'22''
[6] Девойчице, любиш ли ме 1'04"
Музика Николай Кауфман
[7] Мито мори 1'57"
Музика Красимир Кюркчийски
[8] Ветре ле, ненавейнико 4'13"
Музика Петър Льондев
[9] Росице ле 3'16"
Музика Николай Кауфман
[10] Калугер слиза от манастир 2'44"
Музика Цветан Цветков
[11] Разходка - сюита 8'06"
[12] Сюита на солисти 6'38"
Музика Стефан Мутафчиев
[13] Хубава мома 6'56"
DDD 57'00''
В поредицата от компактдискове със записи на най-добрите български фолклорни ансамбли програмата на ансамбъл "Тракия" заема особено място.
На пръв поглед ансамбъл "Тракия" продължава традицията на най-добрите състави - репертоарът му е съставен на основата на автентични песни, свирни и танци от цяла България, оркестърът е традиционен, музикалният и танцов материал е претворен от известни творци, които сътрудничат и на други ансамбли…
И все пак - още с първите тактове, които слушателят чува, идва изненадата: искрящ хор, виртуозен и напорист оркестър и най-вече интерпретацията на песни, които познаваме, но и сякаш откриваме за първи път! Неоценима е заслугата на главния художествен ръководител и диригент Стефан Мутафчиев. Човек с нестандартно музикално мислене, той никога не е търсил външни ефекти, а в работата си със състава се е подчинявал на дълбокото си убеждение, че фолклорът и днес трябва да се развива и обогатява с онези изразни средства, които ни дават световните музикални постижения на ХХ век.
Разбира се, в творческите си амбиции Стефан Мутафчиев е бил значително улеснен от всеки един изпълнител на ансамбъл "Тракия". Всички те са в младежка (значи и търсеща) възраст, възпитаници на музикалните училища за народна музика в Котел и Широка лъка, завършили са АМТИ - Пловдив. И заедно - художествен ръководител и изпълнители стават съмишленици.
За съжаление, записите са реализирани няколко месеца преди смъртта на Стефан Мутафчиев и този компактдиск е единствената ни възможност да се докоснем до изключителните достижения на твореца.
Продажна цена 11,99 лв

Категории