Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD207 Na Trapeza. Кавал и кларинет

Теодосий Спасов - кавал / Никола Илиев - кларинет
Участва Тодор Тодоров - вокал
Описание
[1] Какво ми чудо станало 8'27''
[2] Соло за кларинет 10'57''
[3] Гано, Гано 2'09''
[4] Кине ле 10'36''
[5] Чорбаджийската 5'00''
[6] Соло за кавал 10'51''
[7] Какво ми чудо станало (2) 15'04''
DDD 63'02''
Една случайна среща на хиляди километри от България провокира това великолепие от звуци и идеи; този музикален "заговор" между двама музиканти от различни поколения, но еднакво силно обичащи традиционния български фолклор! Тази среща ражда и програмата "На трапеза".
Никола Илиев е от поколението на музикантите, расло с музиката на легендарните сватбарски виртуози. Заедно с това е получил класическо музикално образование - първо в Музикалното училище в Пловдив, а след това - в Музикалната академия в София като ученик на проф. Петко Радев (дългогодишен солист на Миланската скала и Софийската филхармония). Теодосий Спасов пък е възпитаник на музикалното училище за народно пеене и народни инструменти в Котел и на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Две съвършено различни образователни системи и школи! И докато Никола Илиев внася в традиционната музика класическото звукоизвличане (за разлика от кларинетистите от по-старото поколение, които свирят с открит тон, наподобяващ гайда и зурна) и елементи от европейското формообразуване, при Теодосий Спасов върви същия процес, но в обратна посока - от чистия, неподправен фолклор към джаз, популярна музика и дори към класически музикални форми.
Програмата "На трапеза" е едно уникално професионално постижение заради спонтанността на идеята и нейната реализация, невероятния синхрон в музикалното мислене и великолепните импровизации. Уникалността на изданието е и в това, че музикантите не са репетирали и уточнявали пиесите. Те са записали песни и мелодии, които знаят от деца, но никога не са свирили заедно. Освен това липсва обичайния съпровождащ състав. Двамата си разменят непрекъснато ролите като носители и на мелодията, и на хармонията.

Записите са реализирани в българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" - Ню Йорк, м. януари 1999 г.
Продажна цена 11,99 лв

Категории