Музикална компания

GegaNew

Вашата количка : 0 продукт
Общо : 0,00 лв
Количката е празна.
Продукт обнови
плащане

GD148 Българско хоро, Белинташ

Оркестър "Тополово" - Франция
Описание
Състав на оркестъра: Емануел Фрин (кларинет, гайда, саксофон), Венцеслас Ервю (акордеон), Жаки Молар (цигулка, виола, китара), Етиен Калак (бас китара), Жан-Франсоа Роже (ударни инструменти)

[1] Луданица 6'40''
[2] На събор 6'44''
[3] Мари Марийко 7'05''
Солистка: Калинка Вълчева
Сабазий
[4] Сабазий 1'59''
[5] Дайчово хоро 4'24''
[6] Лалето 6'20''
Солистка: Калинка Вълчева
Странджа
[7] Трите пъти 1'40''
[8] Странджанска ръченица 5'44''
[9] Белинташ 4'18''
DDD 44'59"
Петима френски музиканти, от които само един е изучавал български език и музика в България, свирят като българи! Те ни връщат към най-добрите традиции на сватбарските оркестри.
През 1999 г. Емануел Фрин и Венцеслас Ервю основават "ТОПОЛОВО". По-късно към тях се присъединяват Жаки Молар, Жан-Франсоа Роже и Гийом Робер (контрабас). През 2003 г. Робер напуска и в оркестъра се включва Етиен Калак. Така, в този състав, музикантите от "ТОПОЛОВО" реализираха записите за изданието. Като гост се изявява и известната наша певица Калинка Вълчева.
Емануел Фрин изучава български език и музика в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, кларинет с Никола Илиев (Конушенската група), гайда с Петко Стефанов, Мария Стоянова и Димитър Димитров, а по-късно и саксофон с Валентин Райков (орк. "Марица"). Работата му с изявени музиканти му помага да навлезе в тънкостите на българския фолклорен стил и той успява убедително да предаде своите познания и емоционално отношение към колегите си от състава. Затова и записите в програмата "Белинташ" звучат с характерната орнаментика и мелодика, с типичния хъс на сватбарските състави. Музиката в диска е много популярна. Тя е от репертоара на известни групи (Конушенската, Първомайската и т.н.), но аранжиментите на Емануел Фрин и Жаки Молар внасят нови моменти, без да нарушават българския дух!
Името на състава не е избрано случайно. Както сватбарските оркестри носят имената на родните си места, така и "Тополово" е на името на селото, "осиновило" Емануел Фрин. А "Белинташ" е горист връх над с. Тополово, където е открито тракийско светилище и сребърна надгробна плоча с образа на Сабазий - тракийски бог на природата.
Оркестър "Тополово" е първият френски състав за българска народна музика с компактдиск, издаден от "Гега Ню".
В края на 2005 г. най-известното списание за етномузика във Франция Trad Magazine присъди отличието “BRAVOS” на това издание.

Записите са реализирани в Спезет (Франция), 2004
Продажна цена 11,99 лв

Категории